Cada vegada disposem de més evidència dels beneficis que comporta per a les persones estar en contacte amb la natura o amb l'entorn natural. Aquests beneficis van més enllà de l'impacte positiu en la salut física, ja que tenen un efecte multidimensional en diversos aspectes de la nostra salut i benestar, incloent-hi la interacció social, l'empoderament, la cohesió social, el benestar emocional, la reducció de l'estrès percebut, l'estat d'ànim, la recuperació de la fatiga i la percepció de la pròpia salut, entre altres.
Dipsalut, l'Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona, amb la col·laboració de la Xarxa per a la Conservació de la Natura i Som Natura, han creat la guia "Activa't amb la natura" que té com a objectiu explicar la metodologia utilitzada a la intervenció “Activa’t amb la natura”, que s'ha incorporat al “Programa d’Activitat Física” de Dipsalut.
La metodologia utilitzada a “Activa’t amb la natura” es basa en les estratègies de "Healthy Parks, Healthy People" i "5 Ways to Wellbeing". Aquesta iniciativa, originada a Austràlia i ampliada a Europa, busca millorar la salut i el benestar físic i emocional, fomentant la connexió amb la natura. Les activitats es basen en cinc principis:
Activa’t: Fomentem que les persones participants facin exercici físic a la natura mentre exploren l’entorn natural.
Adona’t: Facilitem que les persones prenguin consciència de l’entorn, redueixin el ritme, explorin amb els sentits, practiquin l’atenció plena i se centrin en l’entorn natural que els envolta.
Connecta’t: Promovem la interacció personal entre les persones participants i fomentem la connexió amb la natura.
Aprèn: Facilitem el coneixement i la comprensió de la natura entre les persones participants proporcionant informació sobre la biodiversitat local, els ecosistemes i els processos naturals. A més, les sensibilitzem davant de l’emergència climàtica i ecològica, incentivant la consciència i l’acció per a la preservació del nostre entorn.
Implica’t: Fomentem la participació activa dels participants mitjançant el voluntariat ambiental i l'adopció de nous hàbits personals.
La guia inclou fitxes de cada activitat, amb una descripció detallada, objectius, nombre de participants, material necessari i observacions pertinents per a la seva realització. Aquesta iniciativa ofereix sessions d'exercici físic a la natura en diversos entorns com boscos, platges i altres àrees verdes. Les activitats busquen millorar la condició física i la salut general, a més de promoure el benestar psicològic, emocional i social, i el desenvolupament de les habilitats per a la vida dels participants, la valoració i el cuidat de l'entorn i la sostenibilitat.
Aquesta iniciativa aborda el concepte de salut planetària, considerant la natura com a part integrant amb la qual estem connectats. Dipsalut, amb aquesta proposta, no només aspira a millorar la salut i el benestar de les persones, sinó també a valorar la natura com un actiu de salut. A més, destaca la importància de la implicació de la comunitat en la conservació dels espais naturals i en la creació de territoris saludables i sostenibles.
Podeu descarregar la guia a l'apartat recursos del web del programa.
Parc de Recerca i Innovació de la Universitat de Girona
Edifici Jaume Casademont
Pic de Peguera, 15 | 17003 La Creueta (Girona)